Image

Čitateljski klub "Kaliopa"

Čitateljski klub „Kaliopa“, nazvan

prema grčkoj muzi,

zaštitnici epske poezije,

djeluje u školi već treću godinu

pod voditeljskom palicom

nastavnice Nike Komar.

Image

Cilj: razmjena čitateljska iskustava, razvijanje čitateljske pismenosti, kao i socijalnih i jezičnih vještina,
komunikacijskih sposobnosti i kreativnog izražavanja
Aktivnosti:
- druženja uz knjigu
- sudjelovanje u Nacionalnom projektu za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja pod nazivom „Čitanjem do zvijezda“
- suradnja s „Bookericama“, čitateljskim klubom odraslih koji djeluje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Duga Resa
- druženja s čitateljskim klubom iz Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić"
- izrada plakata i videomamaca kao motivacije za čitanje i preporuke za kvalitetne naslove                           - gostovanja mladih dugoreških i karlovačkih književnika
- održavanje književnih piknika u vanjskom prostoru škole uz predivnu Mrežnicu.

Image

~ POEZIJOM DO OSMIJEHA ~

Image

Danas je dan poetskog uživanja!
Ugostili smo Marina Kolića, profesora hrvatskog jezika i književnosti, mladog književnika koji iza sebe ima objavljene dvije zbirke poezije - "Isušeni Mississippi" i "1008". Učenici su sa zanimanjem slušali o njegovim književnim prvijencima, upoznali su se s procesom stvaranja pjesama te o mogućnostima izdavanja knjiga, ali se progovaralo i o današnjem statusu književnosti u ovome digitalnom dobu. Na radionici su učenici samostalno stvarali poeziju u zadanom obliku na slobodnu temu, čime su pokazali svoje umijeće i kreativnost. Nadamo se da će se netko od njih i ohrabriti te objaviti svoju zbirku pjesama jer, priznali su, već godinama potajno pišu, a mi im na tom putu želimo puno upornosti i uspjeha!

#literarnaradionica #poetskiugođaj

~ ČITATELJSKI SUSRET ~

Image

 Naši dragi prijatelji, veliki i maleni čitatelji iz Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić", posjetili su nas danas te smo time realizirali još jedno ugodno, opuštajuće, radosno druženje. Uz ukusne štrudle izražavali smo dojmove o pročitanoj knjizi "Višnjin dnevnik: Kameni zoološki vrt" - većini se djelo jako svidjelo te su uočili poneke poruke važne za život, to jest kako je sloga vrlo bitna te da moramo uvijek slijediti svoje snove. Razumijevanje pročitanog stripa provjerilo se potom u kvizu, a nauspješniji su u tome bili osmaši (Matea, Fran, Karlo i Leni) zasluživši slatku nagradu. Željno iščekujemo sljedeći susret i, svakako, kvizaški revanš! :)

#volimoknjigeičitanje

~ KARTICE ZNANJA ~

Image

 

 

Naši kreativni članovi izradili su za svoje školske prijatelje kartice za kviz, koje mogu korititi u slobodno vrijeme i tijekom odmora za igru. Kartice sadržavaju pitanja iz književnosti i opće kulture, a popraćene su crtežima kako bi se prilikom igranja lakše prisjetili točnog odgovora.

#društvenaigra  #igromdoznanja

~ ČITATELJSKI SUSRET ~

Image

Danas nam je divan dan! Posjetili smo čitateljski klub iz OŠ "Ivan Goran Kovačić", koji djeluje pod vodstvom školske knjižničarke Gordane Šutej. U prvome ovakvom susretu dvaju osnovnoškolskih čitateljskih klubova predstavili smo im svoju digitalnu slikovnicu o Dugoj Resi, nastaloj u okviru Erasmus+ projekta, za koju su imali samo riječi hvale, a oni nama svoj uspješan digitalan školski list "Breza". Susret je obogaćen igrom upoznavanja, šalama, razgovorom o užitku i navikama čitanja, a sve to, u pravome čitateljskom duhu, uz ukusne kolačiće i čaj. Radosni smo te se veselimo nastavku suradnje u sljedećoj školskoj godini, kada ćemo se ponovno susresti i zajednički interpretirati odabranu knjigu.

"ČITANJEM DO ZVIJEZDA" 2022./2023.

 

Image

 

I ove godine sudjelujemo u projektu „Čitanjem do zvijezda“, koji se provodi za poticanje čitanja i promociju kulture čitanja te u natjecanju u znanju i kreativnosti. Članovi Kluba, pod mentorstvom Nike Komar i Martine Pevec Zorić, osvojili su prvo mjesto na županijskom Natjecanju te su pozvani na državnu razinu u Čakovec. Kviz znanja obuhvaća gradivo iz triju pročitanih knjiga: "Sherlock Holmes: Grimizna istraga" A. C. Doylea,"Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva" K. Mikulana i "Zvijer iz Buckinghamske palače" D. Walliamsa. Kreativan uradak temelji se na prikazu motiva iz spomenutih romana, a tema je VOLIM LONDON. Čestitamo vrijednim učenicima!

KNJIGE & DRUŠTVENE IGRE

 

Image

 

 

 

Članovi Čitateljskog kluba izradili su raznolike društvene igre na temelju pročitanih lektirnih djela. Odlučili su ih predstaviti mlađim učenicima - četvrtašima. Nastavni je sat protekao u igri, zabavi i toploj atmosferi, a usput se ponovilo lektirno gradivo! :)

~ RADIONICA ORIGAMIJA ~

 

Image

 

Razgovarajući o knjizi "Sadako hoće živjeti" i upoznavajući japansku kulturu, izrazili smo želju za realizacijom radionice origamija u okviru naših susreta. Postali smo tako pravi mali origamisti, a ta je tehnika, iako poznata odavna, posebice razvijena u 17. stoljeću. Svjetski dan origamija svijet inače obilježava 11. studenog. Svojim smo radovima radosno ukrasili kabinet Hrvatskog jezika.

"Origami gives you the option to show your creativity and you must make the most of it."

DRUŽENJE S "BOOKERICAMA"

Image

 

Naši učenici družili su se s „Bookericama“, čitateljicama koje djeluju u okviru Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa. U predblagdanskoj atmosferi, okruženi lampicama, predivnom jelkom, ukusnim kolačima i finim kompotom, zajedno smo razgovarali i promišljali o bezvremenskoj modernoj bajci Antoinea de Sainta-Exuperyja "Mali princ", a posebice smo razmjenjivali mišljenja o aforizmima koje djelo sadrži. Zaključili smo kako ćemo se nesumnjivo ovoj knjizi tijekom godina vraćati. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći književni susret! 

#volimočitanje #čitanjejeIN

SVJETSKI DAN POEZIJE

 

Image

 

Svjetski dan poezije (21. ožujka) obilježili su naši učenici u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Duga Resa. Na pjesničkom susretu čitale su se i interpretirale neke od najpoznatijih pjesama hrvatskih pjesnika (Vidrića, Cesarića, Tadijanovića, Nazora, Kovačića, Mihalića...), a s ponosom su učenici čitali i svoje, autorske pjesme, što je naš susret posebno obogatilo. Vjerujemo kako će se neki od njih vinuti u pjesničke visine, a mi im na tom putu želimo puno uspjeha!

 “Poezija je ono što se događa kada ništa drugo ne može.” Charles Bukowski

"ČITANJEM DO ZVIJEZDA" 2021./2022.

 

Image

 

 

Članovi Kluba, pod vodstvom nastavnice Nike Komar i školske knjižničarke Martine Pevec Zorić, po prvi su put sudjelovali u projektu „Čitanjem do zvijezda“, koji se provodi za poticanje čitanja i promociju kulture čitanja te u natjecanju u znanju i kreativnosti. Ovogodišnja je tema projekta „Knjiga i film“ – zadatak je bio pročitati tri naslova („Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“, „Tajni vrt“ i „Vještice“) te pogledati filmove nastale prema tim knjigama, a nakon toga uslijedila je izrada plakata.

PLAKATI - KNJIŽEVNE PREPORUKE

 

Image

 

 

Znajući koliko je čitanje važno, naši su učenici za svoje vršnjake izradili plakate s popisom knjiga koje smatraju vrijednima čitanja. Vlastite književne preporuke prikazali su tekstom i crtežom. Nadamo se kako će se poneki ohrabriti u istraživanju zanimljivih naslova!

"Nastavite čitati. To je jedna od najčudesnijih avantura koje svatko može imati."

Lloyd Alexander

KNJIŽEVNI PIKNIK

 

Image
 Lijepo vrijeme izmamilo nas je izvan učionice te smo organizirali književni piknik. Anketom smo odabrali da ćemo na obali naše divne Mrežnice čitati poeziju. Počevši s Petrarkinim sonetima, preko Goethea, Wordswortha, Heinea, ali i E. A. Poea, Ljermontova i Baudelairea, pa sve do Jesenjina i Lorce, uživali smo
u najpoznatijim stihovima svjetske književnosti, a potom i izrazili želju za vlastitim stvaralaštvom, to jest za pisanjem autorskih pjesama, no o tome više u nastavku...
 
“Poezija je vječni grafit ispisan u srcu svakoga.”
Lawrence Ferlinghetti
 

~ ČAJANKA S KNJIŽNIČARKOM ~

 

Image

Članovi Čitateljskog kluba "Kaliopa" na početku nastavne godine ugostili su gospođu Mirjanu Bašić, ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Duga Resa, koja im je uz čaj i kekse govorila o važnosti čitanja u godini čitanja, ali i o čitanju uvijek i svugdje. Učenici su rado komunicirali o svojim čitateljskim iskustvima i navikama te o važnosti posjećivanja knjižnica u odgojne i obrazovne svrhe.

#čitanjejeZAKON #budiČitatelj

Kontakti:
047 / 844 623
ured@os-vnazor-dugaresa.skole.hr

OŠ "Vladimir Nazor" Duga Resa
Jozefinska cesta 85,
47250 Duga Resa

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image